Poedercoaten

Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij met perslucht negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Zo wordt het poeder tot in de kleinste hoeken van de constructie gelijkmatig aangetrokken.

Naast het automatisch aanbrengen wordt er vaak handmatig bijgespoten op de moeilijk te bereiken plaatsen. Na het aanbrengen van het poeder worden de materialen in een oven op ca. 200°C objecttemperatuur uitgevloeid en gemoffeld, en daarna afgekoeld en verpakt.

In vergelijking met natlak moet een poedercoating niet drogen, bevat het geen solventen en is het dus milieuvriendelijk proces waarbij zelfs het overtollige poeder gerecupereerd kan worden. Andere voordelen zijn de hardheid en de slijtvastheid van de poedercoating. Ook het esthetische aspect is een pluspunt.

Galvacoat Steelcoat kan uw staal stralen, chemisch voorbehandelen en poedercoaten. Verzinkt staal en aluminium zullen wij chemisch voorbehandelen en poedercoaten. Samen met Metalix behoort metalliseren en poedercoaten eveneens tot de mogelijkheden.

Tweelaags-poedercoaten is voor Galvacoat Steelcoat een ‘koud kunstje’. We beschikken over twee cabines en twee ovens, zodat we niet telkens moeten ombouwen van primer naar eindlaag.

Onze afmetingen:

  • 14000 mm (l) x 3000 mm (h) x 1500 mm (b) – hijsvermogen van 4 ton
  • 8000 mm (l) x 3200 mm (h) x 3200 mm (b)

Afhankelijk van de omstandigheden coaten we uw stukken met zinkrijk poeder, epoxypoeder of standaard in polyesterpoeder. Polyesterpoeder is het meest gebruikelijk omwille van de hoge UV- en weersbestendigheid. Voor de agressievere milieus biedt het primen met een epoxypoeder een betere chemische resistentie.
Voor de meest gangbare kleuren gebruiken we ook low-bake poeders die de volgende voordelen bieden:

  • Wegens de lagere moffeltemperatuur ontgast het substraat minder waardoor de coating strakker is
  • Hogere oppervlaktehardheid en dus krasbestendiger
  • 50% betere kantendekking
  • Betere blanchingweerstand (minder vochtabsorptie)
  • Verhoogde buitenbestendigheid. De UV-bestendigheid is vergelijkbaar met deze van een standaard polyesterpoeder met een beter kleur- en glansbehoud tot gevolg.
Heeft u een vraag of wenst u meer info over poedercoaten?